Belastingvoordeel op dienstencheques. Hoe haal jij er het maximum uit?

davy.verstraeten@easylifedc.be

Een dienstencheque is een voordelig betaalmiddel om poets- en huishoudhulp in te betalen. Met één cheque betaal je één gewerkt uur. Eenvoudig, duidelijk en daarboven fiscaal interessant. Wanneer je dienstencheques gebruikt kan je deze voor 20% aftrekken van je jaarlijkse belastingen. 

Het maximum uit je dienstencheques halen in 2021, het is heel eenvoudig! 

Het Dienstencheque Belastingsvoordeel

We rekenen met je mee. Voor een dienstencheque betaal je 9 euro. In Vlaanderen krijg je een jaarlijkse belastingvermindering van 20%, waardoor de kostprijs per dienstencheque daalt naar 7,20 euro per cheque. Dat is een fiscaal voordeel van 1,80 euro.

Op jaarbasis kan je maximaal 1.400 euro aftrekken van je belastingen door te betalen met dienstencheques. Een mooie bonus bovenop de geweldige huishoudhulp die je leven alvast eenvoudiger maakt.

Nog meer fiscaal voordeel

Heb jij een gezellig gezin dat bestaat uit  twee belastingplichtige volwassenen? Dan kunnen jij en je partner dienstencheques bestellen. Een totaal van 310 cheques per jaar met een belastingvoordeel van 2.800 euro per gezin.  Je kan je huishoudhulp dus dubbel zo lang inzetten om voor jullie te poetsen, strijken, koken, enzovoort. Dubbel zoveel voordeel dus!

Heb ik ook fiscale voordelen met een laag inkomen? 

Absoluut! Ook dienstencheque gebruikers met een laag inkomen kunnen genieten van een fiscaal voordeel. Dit verloopt via een terugbetaalbaar belastingkrediet. Om de terugbetaling aan te vragen, voeg je het fiscale attest van Sodexo toe aan de belastingaangifte.

Dienstencheques voor ondernemers

Ook als zelfstandige kan je dienstencheques aanvragen. Belangrijk om te weten is, dat je deze enkel mag gebruiken voor huishoudhulp in de privésfeer. Je mag dienstencheques dus niet gebruiken voor de schoonmaak van je wachtzaal, je bureau, een verhuurde kamer of studio, enzovoort. 

Jan Akkermans uit Berchem is kinesist met zijn eigen praktijk: “Mijn appartement boven de praktijk wordt wekelijks schoongemaakt door Isa, onze geweldige huishoudhulp die alles doet blinken. Wekelijks krijgt zij haar dienstencheques mee. Voor mijn praktijk op de benedenverdieping huurde ik een gespecialiseerde poetsfirma in, die mij maandelijks een factuur sturen. Zo geniet ik van het belastingvoordeel van de dienstencheques in mijn privé én houd ik mijn praktijk schoon.”

 

Heb je nog vragen? Bekijk andere veelgestelde vragen of contacteer ons.

Start je zoektocht

Nog op zoek naar zo’n helpende hand in het huishouden? Start dan hier met een aanvragen van huishoudhulp in jouw regio. Het duurt maar 5 min ;)